Frågor och svar.

1. Hur vet jag om jag dricker för mycket?Många som dricker för mycket känner på sig att det inte enbart är positivt med drickandet, men fortsätter då vanans makt är stor. Man kan gärna utgå från Folkhälsoinstitutets gränser för riskbruk. Dessa anger att kvinnor inte bör dricka mer än 3 s.k. standardglas (ex. litet glas vin), och män 4 standardglas per tillfälle. Man bör heller inte överskrida 9 glas per vecka (kvinnor) och 14 glas per vecka (män).

2. Jag dricker oftare för att varva ner än för att det är gott,
har jag ett alkoholproblem?

Kanske, känner du att du måste ha alkohol för att varva ner så kan det ju tyda på ett beroende. Alkohol ger avslappning för stunden, men leder till en ökad spänning när alkoholen går ur kroppen. Detta beror bl.a. på att stresshormoner ökar i kroppen. På så vis kan onda cirklar uppstå där du behöver alkohol för att slappna av.

3. Hur hjälper man bäst en anhörig som dricker för mycket?

Viktig fråga, men svår att ge entydigt svar på. En bra början finns på alkoholhjalpen.se. Där finns goda råd och tips. Allmänt talat så är det bra att berätta vad du upplever, snarare än hur det är. Om din anhörige förstår och vill ha hjälp kan det kanske fungera inför ett kalas att fråga hur den anhöriga vill dricka på kalaset, och fråga om du kan vara stöd på något sätt.

4. Om mitt drickande inte förstör något konkret i mitt liv
(jobb, familj etc.), är det ändå ett problem?

Om du inte upplever något problem, kan det ju ändå vara så att anhöriga eller vänner gör det. De kanske har påpekat något? 
Ett annat svar kan vara att ingen alkoholkonsumtion är helt riskfri. Alkohol kan ge upphov till ett 60-tal olika sjukdomar och det är svårt att i förväg veta vem som drabbas. Men lägre konsumtion ger alltid en lägre risk.

5. Hur kan jag få hjälp att hjälpa någon annan som
dricker för mycket?

Viktig fråga. Börja med att läsa tipsen på alkoholhjälpen.se. Det finns också en del råd på 1177.se. Det är ofta bättre att berätta vad du känner, snarare än att försöka korrigera drickandet eller påpeka vad den andra gör för fel. Du kan själv söka hjälp för att få stöd, både för att du mår dåligt av situationen och för att få råd om hur du kan förhålla dig.

6. Vin till maten varje dag, har man alkoholproblem då?

Ja, det är stor risk och kan leda till problem om man dricker vin dagligen. Det kan lätt utvecklas till beroende och även om det inte är så mycket vin varje dag så blir det ju lätt mycket på en vecka. Det är bra att ha minst några vita dagar varje vecka, så att lever och andra organ får återhämta sig.

7. Jag får ofta höra att jag dricker för mycket, men tycker själv inte att det är ett problem. Är det förnekelse, eller kan man dricka mycket utan att må dåligt av det?

Man kan definitivt dricka för mycket utan att må dåligt av det. Det är t.o.m. så att om man tål att dricka mycket så utvecklar man lättare alkoholberoende med tiden. Upplever du själv inget problem kan det nog vara bra för dig att skaffa mer kunskap om varför det kan vara problem för hälsan och beroenderisken. Fråga också dem som tycker du dricker för mycket om varför de tycker så.

8. Jag har provat att sluta dricka tidigare utan att lyckas,
på vilket sätt skiljer sig den här behandlingen från andra?

Den här behandlingen skiljer sig såtillvida att vi respekterar och stödjer även dem som vill dricka mindre. Du får stöd av erfaren personal. Vill du dricka måttligt, men inte klarar av det, så vill vi att du ska känna att du prövat allt och inser att det är bättre att vara helnykter. Då får du stöd i det.


9. Har den som dricker sig full på sprit, ett större problem
än den som dricker t ex öl?

Nej, risken för alkoholberoende är lika stor. Öldrickare kanske tycker att en öl efter jobbet inte är så farligt, och då blir det lätt alkohol varje dag, förutom helgdrickande, och det är definitivt riskfyllt. För övrigt är hälsoriskerna lite olika om man dricker mycket ibland eller sprider ut det. Mycket på en gång ger mer olycksfall och hjärnskador.

10. Jag tycker inte att jag dricker för mycket men får ofta minnesluckor, borde jag dra ner på alkoholen?

Ja definitivt. Minnesluckor tyder på allvarligt tillstånd. Troligen dricker du i alla fall rätt mycket jämfört med de flesta, men oavsett volymen är det en allvarlig reaktion med minnesluckor.